HE-FM csavarozógép

Reaktor hőmérséklet ellenőrzés és fluxus mérés átvezetéseinek  tömítésére alkalmas csavarozógép: A berendezés célja a VVER 440 valamint az 1000 típusú reaktorok hőmérséklet és fluxus mérés átvezető karimák, – az eredeti kézi technológiával azonos módon -, tömítése. A gép alkalmas mind az M36-os mind az M30-as csavar feszítésére, miközben méri a csavarok nyúlását valamint az ehhez tartozó nyomatékot. A tömítési műveletet egy ipar PC vezérli és ellenőrzi valamint dokumentálja is. Az automata pozícionálását az átvezetésekhez a gépesített mozgatás segíti.A berendezés a hőszigetelésre telepített sínpályán a reaktort körüljárva biztosítja a megfelelő diszpozíciót a művelet elvégzéséhez. Ezen sínpálya veszi át a csavarozáskor keletkező meghúzási nyomatékot.

SZBV csavarozógép

Szabályzó és biztonságvédelmi hajtás tömítését végző csavarhúzógép: A berendezés alkalmas a VVER 440 típusú reaktor berendezés Szabályzó és Biztonságvédelmi hajtástokok felső karimájának tömítésére. A csonkokhoz a Műveletet Végző Egység kiszolgálását egy polárpálya – híd rendszer biztosítja, ami a felsőblokk kiszolgáló pódiumára támaszkodik fel.

 • A hajtások tömítő egységei kézi tömítésénél a helyi adottságok és a nagy nyomatékszükséglet miatt a munkavégzés balesetveszélyes, és hosszadalmas. Mivel a gépi tömítésre a nyomatékot a gép erőátviteli rendszere szolgáltatja, így a balesetveszély gyakorlatilag nullára csökken
 • A meghúzás nem ad járulékos terhelést a SZBV hajtások karimáira.
 • A gép a hajtások felbontását is elvégzi.

FBRA Biológiai Védelem

Reaktor felső blokk revíziós akna biológiai védelem: A reaktor felső blokk belső felületének és átvezetéseinek ellenőrzéséhez, az átvezetések javításának elvégzéséhez a munkaterületen megbízható sugárvédelem kialakítása. A feladatot 20 mm vastag ólomlemez védelemmel lehet megoldani.

A berendezés nem statikus szerkezet, mivel a védelem és a munkavégzés miatt a következő mozgásokat kell végeznie:

 1. Függőleges mozgás a védelmi kupolával. A felső blokkot a szabályozórúd hajtásokkal együtt emelik ki a reaktorból, ilyenkor a kupola a revíziós akna alján “pihen”. A hajtások kiszerelése után a kupola felemelkedik és munkahelyzetet vesz fel.
 2. A belső szerelő pódium külön működtethető, így a dolgozók a legjobb munkahelyzetet vehetik fel.
 3. A kupolának körbe kell tudni forogni, hogy a felületellenőrzéseket el lehessen végezni, illetve a szükséges javítási pozícióba lehessen állni.
 4. A javításhoz a megfelelő magasságban lévő eltolható ajtót kell kinyitni, így minimalizálva a dózisterhelést.

Csavartisztító berendezések

GF-FET és FKSZ tőcsavar tisztító berendezések tervezése és gyártása:

A nagyobb méretű kötőelemek mechanikai tisztítása a különböző anyagvizsgálatok előtt elengedhetetlen az atomerőműben. Az eddigi kézi tisztítási technológiát automatizáltuk. A berendezések a gőzfejlesztő berendezés kollektor (GF) és a fő elzáró tolózár (FET) valamint a fő keringtető szivattyú csavarjainak mechanikus tisztítását végzik.

A csavartisztítók egyszerre 4 db csavar tisztítását végzik automatikusan. Egy mikrokontroller segítségével mind a tisztítási idő, tisztító folyadék adagolás, mind a szárítási idő paraméterezhető.

 

GF Csavarhúzógép

Gőzfejlesztő berendezés primer- és szekunder kollektorok számítógéppel vezérelt csavarhúzó gép:

A berendezés célja a VVER 440 reaktor blokk gőzfejlesztő berendezés primer- és szekunder kollektorának – az eredeti kézi technológiával azonos módon -, tömítése. A gép alkalmas egyszerre 5 vagy 10 M48-as (kiépítéstől függően) csavar feszítésére, miközben méri a csavarok nyúlását valamint az ehhez tartozó nyomatékot. A tömítési műveletet egy ipar PC vezérli, ellenőrzi valamint dokumentálja is. A mérőegységek rádiófrekvenciás adatátvitellel rendelkeznek. A berendezés a kiszolgáló pódiumra adja át a meghúzáskor vagy bontáskor keletkező reakció erőket.

Tensor RFS Csavarozógép

Reaktor főosztósík M140-es tőcsavarjainak meghúzását és bontását végző berendezés felújítása, funkció bővítése:

Az eredetileg a svéd TENSOR főosztósík csavarozógép gépészeti, hidraulikai és irányítástechnikai rekonstrukciója.

Főbb egységek:

 • Villamos meghajtású hidraulika tápegység (1000bar; HFC), számítógép vezérelt irányítástechnikai egység kialakítása.
 • Húzófej átalakítás; Új húzóanya tervezés, gyártás (lásd. 1.20 tétel) Emelőegység kezelés integrálása a húzófejre, Elmozdulás mérő egység beépítése.
 • A hidraulika és villamos kábelek integrálása a berendezés függesztő tartókeretére.

M130-as húzóhüvely

RFS csavarozógép M130 húzóhüvely fejlesztése, kivitelezése:

A svéd TENSOR cég által gyártott húzóhüvelyek kifáradási töréseket szenvedtek. Új, teherbíróbb, könnyebben ellenőrizhető húzóhüvelyeket kellett készíteni.

Az új húzóhüvely kedvező tulajdonságai:

 • Anyagának szakítószilárdsága meghaladja az 1000 MPa-t. A régivel ellentétben nem hengerelt, hanem alakra kovácsolt alaptestből készült, így a teherhordó szálak nincsenek megszakítva.
 • A hüvely és az alátét tárcsa nincs összesajtolva, így a tárcsa – repedésvizsgálati célból – könnyen eltávolítható.

KWU manipulátor

GF cső dugózó manipulátor (KWU):

A Siemens által szállított, eredetileg gyorspozícionálónak készült berendezés átalakítása. Elvégzett fejlesztések, átalakítások:

 • Hidraulikai rendszer cseréje Bosch hidraulikára. A léptető motorok cseréje Bosh Rexroth váltóáramú szervorendszerre. A teljes vezérlés cseréje (IPC + hajtásvezérlés). Ergonomikus vezérlő konténer kialakítása, teljesen új kezelőfelület kialakítása. Bordás ékszíj cseréje görgős láncra. A megvezető rész átalakítása a biztonságos állítás és szervizelés céljából.  A zuhanást lassító hidraulikus rendszer javítása, zuhanás gátló rúdfék beépítése. A hegesztőrendszer teljes cseréje. A hidraulikus beavatkozó elemek munkafejbe integrálása.

Tároló rendszer kiépítése

A315/I helység tároló rendszer tervezése és kivitelezése:

Fő cél:  Az atomerőmű eddig nem használt helységének hasznosítása.

A helység tulajdonképpen egy nem használt víztároló, amely felülről megközelíthető. alapterülete viszonylag kicsi a magasságához képest.

A feladat az volt, hogy egy olyan moduláris, polcos tároló rendszert alakítson ki, amelybe a megadott típusú elemekből optimálisan a lehető legtöbb tárolható. A tárolórendszer egymástól 4 külön álló, de összeépíthető elemből áll, a folyamatos feltöltést, és daruzást megkönnyítve. A belső polcrendszere, méretei ellenére más-más pozícióban elhelyezhetőek, az felmerülő további igények kiszolgálására.

TRIG-TEL vizsgáló teleszkóp

TRIG-TEL reaktorvizsgáló teleszkóp:

Egy mechanikus elven működő, 7500 mm kinyúlású, 500 N teherbírású teleszkóp kifejlesztése a reaktor külső felület UH vizsgálat részére.

A teleszkóp egy fix és 5 mozgó tagból áll. Meghajtásáról Bosch Rexroth szervomotor és hajtás gondoskodik. A függőleges mozgást az első tagnál egy golyós orsó, a többinél speciálisan kialakított és fűzött lánchajtás biztosítja. A teleszkóp szerkezeti anyagai: rozsdamentes acél, és CERTAL típusú, nagy szilárdságú alumínium ötvözet, így a vizsgálat során használt csatolóközeg nem tesz kárt benne.

Automata Kábelrendezö

TRIG-TEL reaktorvizsgáló teleszkóp kábelrendező tervezés, gyártása:

Főbb paraméterei:

 • A kábelfeszesség szinten tartása a kábelnyúlások és az esetleges megrongálódás elkerülése érdekében
 • A kábel befűzésének egyszerűsítése, gyorsítása.
 • Megbízhatóság.
 • Kis helyigény
 • 8 m kábelt kell “adagolni” a vizsgálathoz, kb. 2 m helyen!
 • Alumínium szerkezet, Bosch profilrendszer integrálásával

Egyedi szállítókocsi

TRIG-TEL reaktorvizsgáló teleszkóp egyedi szállítókocsi tervezése, gyártása:

Fő cél: a reaktorvizsgáló TRIG-TEL teleszkóp a vizsgáló helységbe való szállítása a különböző magasságú szinteltérések miatt,  a korábbi szerkezettel rendkívül körülményes volt, emberi erőforrás igénye elérte a 7 főt. Az új, motororizált szállítókocsival gyorsabban elhelyezhető a teleszkóp és a munkafolyamhoz elegendő 2 fő.

Főbb paraméterei:

 • Főbb szerkezeti elemei Bosch profilrendszerelemekkel került kialakításra.
 • Tömege, közel harmada a korábbi szállító szerkezetnek.
 • A 4 pár, nagyméretű kerékkel ellátott lába, függőleges irányba beépített motorok segítségével párosával állítható
 • A teljes szerkezet teleszkóppal együtt daruzható, így megkönnyítve a szállítást.

Nagynyomású víz alatti tisztítás

Reaktor belső részek víz alatti nagynyomású vízzel történő tisztítása:

Fő cél: a magnetit lerakódások eltávolítása a reaktor belső részeiről.

A berendezés 4 egymástól független tengelyből áll, a meghajtásukat Bosch Rexroth szervo hajtások végzik. 3 tengely descartes koordinátarendszerben dolgozik, a 4. pedig forgás a függőleges tengely körül. A nagynyomású víz a berendezés függőleges munkarúdjában elhelyezett tömlőn keresztül jut a munkarúd végére felszerelt vízturbinába és a turbina végére felszerelt Hammelmann fúvókatartón és fúvókákon keresztül áramlik nagy sebességgel a tisztítandó felületre.

Nagynyomású vizes tisztítás

A reaktor akna külső tisztítása nagynyomású vízsugárral a védőhengeren belül: Célja a magnetit lerakódások eltávolítása a reaktor akna külső felületéről. Tisztítási nyomás: 3000 bar.

Vízturbina

Speciális fúvókaforgató vízturbina a víz alatti nagynyomású vizes tisztításhoz:

Fő cél: A víz alatti vizes tisztításnál a nagynyomású vizet a fúvókához kell vezetni, és közben a fúvókatartót forgatni kell a vízsugaras technológia szerint. Cél továbbá az, hogy a vizuális ellenőrzés miatt levegőbuborék ne legyen a tisztítandó térben.

Paraméterei:

 • kisnyomású (4,5 bar) turbina hajtó víz bevezető csonk
 • nagynyomású (3000 bar) tisztító víz csatlakozó
 • Curtis rendszerű álló és forgó lapátsor